Hurtig og diskret levering
Fri fragt ved køb over 599 kr
Vi er e-mærket
  • Hurtig og diskret levering
  • Fri fragt ved køb over 599 kr
  • Vi er e-mærket
Illustration af et par, der sidder på en seng
Sexual Wellness
Indehaver af Klinik for Kvindekroppen
Sidst opdateret:21/11/2024

Smerter ved samleje: Når underlivet gør ondt

Indholdsfortegnelse

Op imod hver femte kvinde i Danmark oplever seksuelle udfordringer - og smerter ved samleje er en af de hyppigste årsager.

Smerter ved samleje kan i høj grad påvirke både lysten til sex og nydelsen under akten. Af samme årsag, kan smerterne potentielt skabe spændinger i parforholdet, og således også påvirke livskvaliteten hos den enkelte kvinde (og dennes partner).

Er du en af de mange kvinder, der oplever smerter ved samleje?

Så læs med her, når vi ser nærmere på de mulige årsager, og hvad du kan gøre for at mindske smerterne og opnå større nydelse.

Hvordan har man ondt?

Smerter under samleje kan være lokaliseret i den ydre del af skeden, men dybere smerter ved penetration er også almindelige. Det kan opstå, når man går igang med samlejet, eksempelvis ved den indledende penetration, eller det kan være relateret til specifikke stillinger, der gør ondt, som kan kræve en del tilpasninger undervejs. Det er også almindeligt at mærke smerter og svie efter samleje.

For nogle kvinder er smerterne vedvarende, for andre er de forbigående. Nogle har haft smerter siden deres teenageår og seksuelle debut. Disse kvinder har muligvis aldrig haft smertefri sex og har således ikke oplevet den nydelse, der kan følge med.

Men samleje skal ikke gøre ondt. Lad os dykke ned i de mulige årsager og hvordan man kan afhjælpe smerterne.

Illustration af et par der krammer

Ondt i underlivet efter samleje

Her er de mest almindelige årsager til smerter ved samleje:

  • Muskulære smerter og opspændthed (myoser)
  • Tørre / irriterede slimhinder
  • ​​Endometriose
  • Arvæv efter fødselsbristning
  • Vulvodyni
  • Vaginisme
  • Lichen sclerosus
  • Følelsesmæssige og psykologiske faktorer

Muskulære spændinger / myoser i underlivet

Årsagerne til smerter ved samleje kan være mange. Muskulære spændinger, eller såkaldte myoser i underlivet, er dog en af de hyppigste årsager til, at man kan opleve smerter.

Smerterne kan skyldes overdreven knibetræning, stress, eller at man går og “holder på sig selv", både i underlivet, men også i maven. Det kan også skyldes følelsesmæssige årsager, som traume, eksempelvis en ubehagelig oplevelse eller erfaring med samleje, overgreb eller efter en traumatisk fødsel.

Disse smerter kan heldigvis behandles forholdsvis nemt, når først man er opmærksom på, at smerterne er muskulært betingede. De kan afhjælpes med strækøvelser og afspænding, samt øvelser med fokus på vejrtrækningen, der har en direkte forbindelse til underlivet.

Det kan være en god ide at identificere årsagerne til spændingerne, så man adresserer dem mere fokuseret. Er spændingerne af psykologisk og følelsesmæssig karakter, udløst af eksempelvis et overgreb, kan behandlingen nemlig være en ganske anden end hvis spændingerne er af fysisk karakter.

En fagperson kan hjælpe dig, herunder en UroGynObs fysioterapeut, psykolog eller sexolog. Ofte kan en tværfaglig indsats være en god løsning.

Tørre / irriterede slimhinder

Slimhinderne i skeden sikrer fugtighed og god friktion under samleje.

Slimhinderne kan påvirkes af hormonelle forandringer som amning og overgangsalder, af medicinsk behandling, stress, hyppig udskiftning af tamponer, samt vaginal ubalance som f.eks. svampeinfektion.

Symptomerne på tørre/irriterede slimhinder kan være ubehag, svie, smerter og tilbøjelighed til få rifter under samleje.

Genopbygning af slimhinderne kan være et vigtigt tiltag. Søg mere viden om genopbygning af slimhinderne ved en gynækolog, UroGynObs fysioterapeut eller på apoteket.

Brug endelig glidecreme under samleje - på begge parters intime dele. Sørg for at vælge en glidecreme, som ikke er udtørrende.

Husk endelig også at dyrke forspillet! Det øger nemlig kvindens naturlige fugtproduktion.

En anden god hjælp kan også være daglig smøring af vulva og området omkring skedeindgangen. Her skal du bruge en fugtgivende creme, der er beregnet til underlivet.

Bækkenbundstræning og afspænding kan ligeledes stimulere slimhinderne.

Illustration af en person med irriterede slimhinder i underlivet

Endometriose

Endometriose er en tilstand, hvor slimhindevæv, som det man har i livmoderen, sætter sig omkring i bughulen.

Det kan give blødning i bughulen under menstruation, og det kan give voldsomme menstruationssmerter og arvævslignende endometriosevæv i underlivet. Mange kvinder med endometriose oplever smerter ved samleje.

Endometriose kan behandles med hormonelle præparater, som eksempelvis minipiller. Vejledning og behandling bør foregå hos gynækologer eller specialiserede endometrioseklinikker. UroGynObs fysioterapeuter kan supplere med vejledning, øvelsesterapi og smertelindring.

Illustration af en kvindes underliv

Arvæv efter bristning eller operation

Arvæv efter fødselsbristning eller operation i underlivet kan give stramhed i vævet omkring skeden, og være medvirkende til smerter under samleje. Arvæv er stramt væv, der kan bearbejdes manuelt eller med øvelser.

En UroGynObs fysioterapeut kan vejlede om behandling af arvæv.

Vaginisme

Vaginisme er en tilstand, hvor muskulaturen i underlivet bliver krampagtigt opspændt, så penetrationssex ikke er muligt. Skeden synes nærmest lukket af.

Det kan skyldes traumatiske oplevelser i eller omkring underlivet, og behandlingen kan derfor kræve en tværfaglig indsats med både psykologisk terapi og specialiseret fysioterapi.

En UroGynObs fysioterapeut kan vejlede i afspænding af muskulaturen, berøringsterapi og eventuel gradvist udvidelse af skeden med dilatorer i et roligt tempo, hvor krop og psyke selv får lov at bestemme hastigheden.

Illustration af vaginisme

Vulvodyni

Vulvodyni er en kronisk smertetilstand i området omkring vulva (kønsorganerne), hvor nervevævet er påvirket og hypersensitivt. Det viser sig ofte som sviende/brændende fornemmelser.

Tilstanden påvirker ofte kvindens livskvalitet i høj grad, ikke kun i forhold til samlejesmerter, men også i form af smerter ved berøring af tøj, cykelsadel og stole.

Vulvodyni kræver ofte en tværfaglig indsats mellem læger, UroGynObs fysioterapeuter, psykologer og sexologer. Ved vulvodyni har man ofte større tendens til anspændthed i bækkenbundsmuskulaturen, hvorfor afspændingsøvelser, ligesom berøringsterapi også har sin plads i behandlingen af tilstanden.

Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus er en hudsygdom, der ofte ses hos kvinder efter overgangsalderen. Tilstanden påvirker slimhinderne og huden omkring kønsdelene og kan vise sig som hvide plamager, der klør, svier og giver smerter. Ved lichen sclerosus bør lægefaglig indsats igangsættes. Her kan medicinsk behandling gøre en stor forskel.

Psykologiske faktorer

Ved følelsesmæssige og psykologiske faktorer i relation til samleje, eksempelvis efter et fødselstraume, dårlig oplevelse med samleje eller overgreb, kan det være nødvendigt med tværfaglig indsats. Her kan UroGynObs fysioterapi indgå.

Oplever du smerter i underlivet?

Smerter er komplekse og oplever man vedvarende smerter, som ikke bedres ved ovenstående tiltag, bør man søge læge og/eller en UroGynObs fysioterapeut med speciale i smerter i underlivet.

Du kan ofte komme smerterne helt til livs med få redskaber.

Du fortjener smertefri samleje og seksuel nydelse.

--

Artiklen er skrevet af Camilla Hofman Hansen, UroGynObs fysioterapeut, kropsnørd og indehaver af Klinik for Kvindekroppen, der er en specialiseret fysioterapeutisk klinik til vurdering, vejledning og behandling af kvinder i alle faser af livet, men med et skarpt fokus på underlivet og kvindekroppen efter fødsel.

Lignende blogindlæg