Hurtig og diskret levering
Fri fragt ved køb over 599 kr
Vi er e-mærket
 • Hurtig og diskret levering
 • Fri fragt ved køb over 599 kr
 • Vi er e-mærket
Menstruationskopper med glitter i en blomsterbuket på en lyserød baggrundMenstruationskopper med glitter i en blomsterbuket på en lyserød baggrund
Guides
Forfatter
Sidst opdateret:23/10/2020

Menstruationskopper - Den ultimative guide

Indholdsfortegnelse

Menstruationskopper er hurtigt blevet populære. Flere kvinder skifter deres bind og tamponer ud med det miljøvenlige og økonomiske alternativ. Men for mange er det også en helt ny verden, som kan være svær at blive klog på.

Vi ønsker, at du skal føle dig 100% tryg. Derfor har vi udarbejdet en guide, hvor vi svarer på et hav af spørgsmål om menstruationskopper, så du kan blive klogere på, hvor længe den må sidde i skeden, hvordan man overhovedet får den derop og meget mere.

Hvad er en menstruationskop?

En menstruationskop er et hygiejneprodukt og et alternativ til bind og tamponer. Den er udformet som en lang kop og har oftest en stilk i enden. Den er for det meste lavet i silikone, så den er let at rengøre og blød nok til, du ikke mærker den. Koppen sidder i skeden, hvor den opsamler blod, indtil du tager den ud og tømmer den.

Person med tre menstruationskopper på en spændt arm

Hvordan bruger man en menstruationskop?

Flere er lidt nervøse for at skulle lære at bruge en menstruationskop, men der er slet ikke noget at være bange for. Det er nemt, og du lærer det hurtigt. På din første menstruationsdag folder du koppen og indsætter den i skeden. Her folder den sig ud og skaber et vakuum, så den kan samle blod helt uden at lække. Hvordan man folder, hvad man gør inden og efter, lærer du mere om senere i denne guide.

Hvor ofte skal den skiftes ud?

En menstruationskop må som udgangspunkt sidde i skeden og opsamle blod i 12 timer. Oplever du en kraftig blødning, kan det dog være nødvendigt at tømme den oftere. Vasker du den ordentlig, og passer du godt på din menstruationskop, kan den holde i rigtig mange år. Det præcise antal år afhænger selvfølgelig af den specifikke model, men nogle mærker, som OrganiCup og Lunette lover en holdbarhed på op til 10 år.

Hvordan sætter man den op?

 1. Start med at vaske dine hænder og menstruationskoppen grundigt. Gerne i en mild parfumefri intimsæbe.
 2. Find en position med spredte ben hvor du føler dig godt tilpas og slapper af. For nogen er det ved at sidde på toilettet, andre foretrækker stå op. Måske med den ene fod på toiletbrættet. Det er meget individuelt, og ingen metode er forkert.
 3. Fold koppen, så den bliver lidt smallere og lettere at få på plads. Læs mere om de mest populære metoder nedenfor.
 4. Adskil skamlæber og indfør menstruationskoppen i skeden. Vær opmærksom på, at den ikke skal ligeså langt op som en tampon. Alle kroppe er forskellige, så det er vigtigt, du husker at mærke efter, om koppen sidder behageligt for dig.
 5. Træk lidt i stilken. Hvis du mærker modstand, er der skabt et vakuum, og din menstruationskop sidder, som den skal. Glider den ned, kan du tage fingrene i brug og prøve at skubbe den lidt længere op eller måske dreje koppen rundt, indtil den folder sig ud.

TIP! De første par gange du bruger dette hygiejneprodukt, kan det være en god idé at lægge et trusseindlæg i underbukserne. På den måde undgår du bekymringer om uønskede røde pletter. Det er helt normalt, at det tager et par gange at mestre menstruationskoppen.

Person sidder i en seng med en menstruationskop i hånden

Hvordan tager man den ud?

Når koppen er fuld, eller der er gået cirka 12 timer, er det tid til, den skal tømmes. Det gør du på følgende måde.

 1. Start med at vaske hænderne grundigt. Igen er det en god idé med en mild parfumefri intimsæbe.
 2. Find en position med spredte ben, som du føler er behagelig. Det er især vigtigt, at du kan slappe godt af i underlivet. Måske fungerer samme position, som du bruger til at indsætte koppen, måske er det en helt anden.
 3. Tag fat om koppen med pege og tommelfinger. Brug evt. pegefingeren til at bryde vakuummet. Før fingeren op langs siden af menstruationskoppe og tryk, til du kan mærke den slipper skedevæggen. Undgå at trække koppen ud ved at hive i stilken. Det kan føles meget ubehageligt.
 4. Træk menstruationskoppen ud og tøm den i toilettet.
 5. Skyl og vask koppen med en mild parfumefri intimsæbe. Har du ikke en sæbe, kan du til tider nøjes med at skylle den grundigt, og duppe den tør med toiletpapir. Du kan også bruge nogle smarte servietter som Lunette CupWipes. De er især gode at have ved hånden, hvis du må tømme koppen på et offentligt toilet.
 6. Når menstruationskoppen er ren, kan du indsætte den igen.

Hånd der holder en menstruationskop med blomster i

Hvordan gør jeg menstruationskoppen ren?

Som med alt andet der skal op i skeden, er det vigtigt at holde din menstruationskop ren. Hvis den er beskidt kan det lede til urinvejs- og underlivsinfektioner. Og det er altså en smertefuld omgang.

I daglig brug, når du har din menstruation og koppen skal tømmes, kan du nøjes med at vaske den med en matchende sæbe eller en mild parfumefri intimsæbe. Brug gerne lunkent vand, og husk at skylle den meget grundigt, så der ikke sidder sæberester tilbage. Det kan skedens pH-balance ikke lide. Nogle modeller har også små lufthuller i kanten. Tjek gerne dem en ekstra gang og fjern eventuel sæbe eller størknet blod. Er det svært at komme til, kan du bruge en vatpind, som du lige gør våd og spidser til i enden.

Inden du bruger din menstruationskop første gang, skal den koges af. Det er for at sikre, at ingen bakterier fra transport eller produktion finder vej til dit underliv. Det samme gælder, hver gang du får din menstruation, og hver gang den er færdig. Så kan du sætte koppen op eller pakke den væk og vide, at den er helt fri for bakterier.

Hvordan koger man en menstruationskop?

 1. Find en gryde frem, som helst ikke er for lille
 2. Fyld den med vand og bring vandet i kog
 3. Før så koppen ned i vandet, og lad den ligge og koge af i den tid, som er angivet på pakken eller indlægssedlen. For nogle kopper drejer det sig blot om få minutter, mens andre kræver lidt længere tid. Hold øje med at den ikke lægger sig på bunden af gryden
 4. Tag den op, og lad den evt. lige køle af på et stykke toiletpapir, hvis den skal indsættes med det samme. Ellers kan det godt ske, din skede brokker sig over de varme temperaturer
Seks menstruationskopper med glitter på en pink baggrund

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

Størrelsen på modellerne varierer en del fra mærke til mærke. De fleste har dog en lille og en stor størrelse.

Anbefalingerne ift. størrelser afhænger også her meget af mærket. Men ved du, at du har kraftige blødninger, er det som oftest en god idé at vælge den største størrelse. Flere anbefaler også, at du vælger den store størrelse, hvis du har født vaginalt. Den lille størrelse er altså som udgangspunkt til kvinder, der ikke har født vaginalt med lette til normale blødninger. Også her er det vigtigt at understrege, at ingen kroppe er ens, og du måske er en af de kvinder som sagtens kan bruge en lille størrelse efter fødslen.

Er du meget i tvivl om, hvilken størrelse du skal vælge, kan vi anbefale, at du køber et af Satisfyers sæt, Feel Confident eller Feel Secure. Her får du nemlig 2 størrelser i én pakke.

Person balancerer menstruationskopper på begge arme og spænder musklerne

Hvilken menstruationskop er bedst?

Der findes et hav af forskellige menstruationskopper, og de har alle deres fordele. Som med meget andet, gælder reglen selvfølgelig også her, at det er en smagssag, hvad man foretrækker. Det kan afhænge af stil, skedens udformning, allergier og meget andet. Der er dog alligevel nogle spillere på markedet, der har formået at blive ekstra populære.

Organicup

Organicup er blevet super populære, og i Danmark var de i lang tid det mærke, de fleste kvinder associerede med menstruationskopper. Det skyldes især deres veganske materialer, bæredygtige identitet og ekstremt dybdegående univers, hvor deres kunder kan læse en masse om de populære produkter. Koppen leveres i en lille foldet papiræske, som også fungerer som brugsvejledning.

Samtidig får du en lille bomuldspose med, hvori menstruationskoppen kan opbevares, når du ikke bruger den. Koppen har lufthuller og en praktisk stilk, så der er også tænkt over funktionaliteten. Som prikken over i’et kan den genbruges i helt op til 10 år.

Køb Organicup her

Lunette

Lunette har hurtigt vundet ind blandt en masse kvinder, og de deler da også mange af deres styrker med OrganiCup. Ved første øjekast ligner de to modeller meget hinanden, og især udformningen er lidt den samme. Lunettes udgaver fås dog i flere friske farver, som kan være mere tiltalende, når det er blod vi har med at gøre.

Ligesom OrganiCup, skal Lunettes menstruationskopper også kunne holde i helt op til 10 år. Lunette har også et bæredygtigt fokus, men er især drevet af social inklusion og forbedret seksual undervisning. Det tyder altså på, at flere vælger mere noble mærker, når det kommer til deres hygiejneprodukter.

Køb Lunette mensturationskopper her

Hånd der hælder glitter ud af en menstruationskop

Hvorfor skal man vælge en menstruationskop?

Der er ufattelige mange fordele ved at vælge en menstruationskop fremfor bind eller tamponer. De fleste af dem kommer af koppernes lange holdbarhed. Ved at undgå engangsprodukter sparer du nemlig dig selv og din konto for mange penge gennem livet. Tænk bare: én pakke bind eller tamponer til 15-20 kroner om måneden indtil du rammer overgangsalderen bliver nemt til mange tusinde kroner. Til sammenligning koster de fleste menstruationskopper maks 200 kroner, og så har du den måske i 10 år.

På de år sparer du også miljøet for meget plast og papir. Så har du et ønske om at passe bedre på vores planet, kan det være, du skal genoverveje dit valg af hygiejneprodukt. Der er i hvert fald ingen tvivl om, hvad der er bedst for miljøet.

Disse hygiejneprodukter er ikke bare sund for pengepungen og planeten. De passer også ekstra godt på dit underliv. De har nemlig en meget skrøbelig balance og er afhængig af nogle sunde slimhinder. Når du bruger bind og tamponer, risikerer du at udtørre dine slimhinder, fordi de absorberer, og ikke opsamler, blodet. Det betyder også, at menstruationskoppen kan holde på mere blod end bind og tamponer kan. Så du sparer også et par ture på toilettet.

En menstruationskop er behagelig at have i, og sidder den rigtigt, mærker du den slet ikke. Den lækker heller ikke, og er derfor især god til dig, der er vild med at være fysisk aktiv.

En menstruationskop med glitter på en bar mave

Hvilke folde-metoder findes der?

Der findes flere forskellige foldemetoder, og det er så forskelligt, hvad der passer de forskellige kvinder bedst. Her et et udvalg af nogle af de mest populære foldemetoder, så du har et godt sted at starte, når du skal indsætte din kop første gang.

C-folden Denne variant er en ægte go-to folde-metode. Den er meget intuitiv og nok den første metode, flere kvinder vil ty til. Pres koppen flad, og fold den, så de to hjørner flugter, og koppen former sig som et ‘C’.

7-folden Med 7-folden bliver koppen lidt smallere, og for nogen lidt nemmere at få op. Dog skal man huske at have et godt greb. Start igen med at presse koppen flad. Tag så det ene hjørne, og fold det skråt ned ad, så det flugter med kanten på den anden side. Hvis du kigger godt efter, kan du se, at kanten nu har dannet et 7-tal.

Labia-folden Denne her virker lidt tricky, men er især god, hvis du har en ekstra blød kop, som du døjer med at få til at folde sig ud. Tag fat om den ene side af koppens kant og klem den sammen. Pres den så ind i midten af kanten på koppens åbne side og fold resten af koppen omkring den sammenklemte del. Har du foldet den rigtig, har du to “løkker” ovenpå hinanden, når du kigger på den fra siden.

Punch-down-folden Ligesom Labia-folden, er Punch-down metoden også gode til drilske, bløde kopper. Sæt en finger på kanten af menstruationskoppen, og tryk så den side helt ned i bunden af koppen. Klem om koppen, så den ikke folder sig ud, inden den er indsat i skeden.

En person der kaster med menstruationskopper

Køb menstruationskopper hos Sinful

Vi håber, du har lært en masse om menstruationskopper og føler dig godt klædt på til at opdage deres mange fordele på din egen krop. Har du flere spørgsmål, er vores søde kundeservice altid klar til at hjælpe dig.

Få 10% rabat på dit næste købTilmeld dig Sinfuls nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet i dag og få 10% på dit næste køb. Glæd dig også til VIP adgang til de gode tilbud, målrettet markedsføring, eksklusive lanceringer og fede konkurrencer. Du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere om vores behandling af personoplysninger og dine rettigheder i vores persondatapolitik.

Hurtig og diskret levering
Fri fragt ved køb over 599 kr
Vi er e-mærket

Levering

Sikker betaling

Søren Nymarks Vej 1C, 8270 Højbjerg, Danmark, CVR. 32887848

Alle modeller er over 18.

Copyright © 2008-2024 Sinful.dk v/Mcompany ApS